niedziela, 4 sierpnia 2019

Kruszon z budyniem i owocami

Składniki

250 gram masła
3 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

1 szklanka cukru
5 białek

dowolne owoce np. brzoskwinie, borówki, maliny

2 budynie śmietankowe z cukrem po 40g każdy
1 litr mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Kruszon z budyniem i owocami
  • Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.
    Dodać masło, 5 łyżek cukru, 5 żółtek oraz olej. 
    Zagnieść dokładnie jednolite ciasto.
    Blachę o wymiarach 25 cm * 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    3/4 ciasta rozłożyć na dno blachy i wstawić do lodówki,
    a 1/4 włożyć do woreczka i do zamrażalnika.
    Z litra mleka odlać 1 szklankę, resztę zagotować.
    W szklance mleka rozmieszać dokładnie dwa budynie śmietankowe.
     Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać do momentu,
    aż budyń zgęstnieje. Gorący wyłożyć na surowe ciasto
    przygotowane wcześniej na blaszce. Brzoskwinie odsączyć dokładnie z zalewy
    i pokroić w plastry. Rozłożyć na budyniu. Białka ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodać 1 szklankę cukru.
    Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Pianę wyłożyć na brzoskwinie.
    Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na pianę z białek.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 - 60 minut w 170 st. C
    lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu dokładnie ostudzić.

Brak komentarzy: