środa, 27 sierpnia 2014

Blok czekoladowy

Składniki:
400 g mleka w proszku
2 opakowania herbatników (ja dodałam czekoladowe)
3 płaskie łyżki stołowe naturalnego gorzkiego kakao
1,5 szkl. cukru
0,5 szkl. mleka
200 g masła
orzechy, bakalie

Wykonanie:
 Mleko grzejemy i dodajemy do niego pokrojone masło, rozpuszczamy na małym ogniu. Cały czas mieszając, stopniowo wsypujemy cukier oraz kakao.
Gdy składniki się połączą, a cukier rozpuści, zdejmujemy z ognia i powoli wsypujemy mleko w proszku. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy pozbawionej grudek. Wyłączamy mikser i dodajemy połamane herbatniki, orzechy.
Masę wykładamy do foremki, studzimy.
Blok kroi się bardzo ciężko, dlatego warto zakupić aluminiowe jednorazowe foremki. Przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy: