niedziela, 29 maja 2016

Kostka alpejska

Szybkie i smaczne ciasto wyszukane przez ciocię Anię - kajmak, kawa... ciasto rewelacja.
Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki  kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę pszenną i kakao wymieszać, przesiać.
Do miski miksera przelać białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli. Ubić, do sztywności. Dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i delikatnie połączyć. Dołożyć przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na koniec wlać olej i wymieszać.
Blachę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę przełożyć do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do wystudzenia.
Nasączenie:
1/2 szkl. ponczu - zimnej przegotowanej wody wymieszanej z 3 łyżkami likieru kawowego, amaretto, rumu  lub wódki, dla dzieci z cukrem waniliowym.
Krem kajmakowy z ajerkoniakiem:
  • 350 g masła
  • 400 g masy kajmakowej z puszki, masa krówkowa
  • 2 łyżeczki kawy naturalnej, zmielonej lub kawy rozpuszczalnej
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 300 g bezików (suchych w środku)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
W misie miksera umieścić masło i utrzeć (końcówki miksera do ubijania białek) do powstania puszystej masy maślanej. Wsypać kawę, następnie porcjami dodawać kajmak, ciągle ucierając. Po utarciu do masy wlewać małą strużką ajerkoniak, cały czas miksując.
Bezy połamać, wymieszać z kremem kajmakowym.
Bita śmietana:
  • 700 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % dobrze schłodzonej
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 1/2 szkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Zamiast żelatyny można  zmiksować śmietanę z opakowaniem schłodzonego mascarpone (250 g). Należy wtedy użyć 500 ml śmietany zamiast 700 ml.
Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 gorzkiej czekolady, startej na tarce, do posypania ciasta
Wykonanie:
Wystudzony  biszkopt pozostawić w formie, nasączyć ponczem. Posmarować warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu kajmakowego z pokruszonymi bezami, wyrównać. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, wszystkie składniki umieścić razem w misie miksera i ubić na krem, na koniec dodać łyżka po łyżce wystudzoną żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na krem kajmakowy, posypać startą czekoladą, schłodzić.
Przechowywać w lodówce. 
W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol, a kawę naturalną można zastąpić kawą zbożową.

Brak komentarzy: