piątek, 1 lipca 2016

Placki warzywne

  • 2 - 3 ziemniaki
  • 2 małe cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula 
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ustawiamy na sitku i odciskamy z nadmiaru wody. Cukinie (młode) pozbawiamy twardych końców i razem ze skórką również ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starsze musimy obrać ze skórki. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok, zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do startych warzyw.
Do odciśniętych z nadmiaru wody ziemniaków i cukinii dodajemy state na drobnych oczkach marchewki, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki, sól, śmietanę oraz dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

*Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajmy więcej mąki.
Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy  z obu stron na delikatnie złoty kolor.
* Placuszki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i odsączmy z nadmiaru tłuszczu.

Możemy podawać z twarożkiem, kwaśną śmietaną lub posypane cukrem :)

Brak komentarzy: