niedziela, 21 lutego 2016

Zupa z dyni na słodko


Moja Mama mówi, że gdyby spytano ją o smaki z dzieciństwa to zupa z dyni byłaby w pierwszej trójce.
Zupa z dyni na słodko, na mleku, z kluseczkami
– 1kg dyni
– 1 szklanka wody
– 3 -4 szklanki mleka

 3-4 łyżki cukru
– sól, 

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody. Gotować do miękkości (ok 15-20 minut), przestudzić i zmiksować na papkę. Dodać mleko, cukier i soli do smaku. I zupa gotowa. 
Teraz zacierki lub kluski ziemniaczane (szare).
Zacierki
– 1 jajko 
– 3/4 szklanki mąki
 Zupę można podawać z zacierkami (będzie szybciej). Z mąki i jajka zagnieść twarde ciasto. Następnie wyrobić je i posiekać nożem na małe kluseczki. Zagotować wode z łyżką cukru. Kiedy zacznie wrzeć wrzucić do garnka zacierki. Po ich ugotowaniu dodać do zupy, razem zagotować.
Moja Mama robi tę zupę z szarymi kluskami z surowych ziemniaków.
– 4 duże ziemniaki
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 8 łyżek mąki pszennej
Ziemniaki zetrzeć na tarce i odstawić. Kiedy puszczą sok – odlać go przez sito, a masę dobrze odcisnąć (można za pomocą gazy). Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną, a następnie pozostałą mąkę. Do gorącej, osolonej wody wkładać ciasto za każdym razem nabierając go na czubek łyżki do zupy (kluseczki urosną trochę podczas gotowania) czyli jak przy kluskach kładzionych. Za każdym razem łyżkę włożyć na chwilę do gorącej wody, żeby ciasto od niej łatwiej odchodziło. Gotować ok 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię). Gotowe wyjmować łyżką cedzakową na półmisek lub wprost do zupy.

Brak komentarzy: