poniedziałek, 19 listopada 2018

Leniuszek z jabłkami

 Składniki:
  • 5 jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju

Wykonanie:

 Jabłka kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka wkładamy do miski i dodajemy resztę składników (jajka przed dodaniem do miski roztrzepujemy w szklance).  Mieszamy dokładnie i zostawiamy przykryte ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy całość i wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy 40 min. w temp. 190 st.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą, cukrem pudrem lub lukrem.




Brak komentarzy: