- herbatniki u mnie czekoladowe, około 20 sztuk
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie lub z wiaderka
- 8 dużych jajek (białka ubijemy, żółtka utrzemy)
- 1 - 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 100 g masła, roztopionego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietana dobrze schłodzona. D0 miski miksera przełożyć żółtka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Ucierać, do momentu powstania jasnej, puszystej masy (kogel mogel). Dodawać partiami ser, cały czas ucierając. Dodać roztopione, schłodzone masło, proszek budyniowy, mąkę pszenną, zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka dodać do masy, następnie ubić śmietanę kremówkę do otrzymania sztywnego kremu, bitą śmietanę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę serową przelać na ułożone w formie herbatniki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 90 minut w kąpieli wodnej. Umieszczamy foremkę z ciastem w większej formie i wstawiamy do piecyka. Wlewamy z czajnika do dużej formy gorącą wodę, tyle aby sięgała do połowy foremki z ciastem. Gdy wierzch sernika się mocno zarumieni, można przykryć folią aluminiową. Sernik wyrośnie około 2 cm, ale podczas studzenia opadnie do wyjściowej wysokości, ale jest puszysty i kremowy. Po upieczeniu wystudzić w stygnącym piekarniku przez około 30 minut, po czym usunąć kąpiel wodną i wstawić ponownie do piekarnika, do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz