250 g margaryny
¾
szklanki cukru
4
jajka
1
½ szklanki mąki + 1 łyżka
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1-2
łyżki kakao (sypię jedną)
200
g cukierków czekoladowych – trufli
Polewa:
1
czekolada gorzka
½
czekolady białej
4
łyżki śmietanki 30%
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na jasną,
puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku i części mąki
przesianej z proszkiem do pieczenia i kakao.
Czekoladowe trufle ścieramy na dużych oczkach tarki,
mieszamy z łyżką mąki, dodajemy do masy i mieszamy tylko tyle, aby
cukierki równomiernie rozłożyły się w cieście.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej
mąką formy na babkę. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 160C (lub do 180C bez termoobiegu), na dolnym poziomie. Studzimy
w blaszce.
Polewa: Gorzką czekoladę łamiemy do szklanej lub metalowej miseczki, dodajemy 3 łyżki śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (stawiając nad garnkiem z gotująca się wodą), do uzyskania gładkiej i aksamitnej polewy czekoladowej. Polewą smarujemy babkę.
Białą czekoladę rozpuszczamy analogicznie z 1 łyżką
śmietanki i dekoracyjnie polewamy babkę. Babkę możemy posypać tylko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz