piątek, 15 kwietnia 2016

Babka czekoladowa z truflami

Składniki:

250 g margaryny
¾ szklanki cukru
4 jajka
1 ½ szklanki mąki + 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kakao (sypię jedną)
200 g cukierków czekoladowych – trufli
Polewa:
1 czekolada gorzka
½ czekolady białej
4 łyżki śmietanki 30%

 Wykonanie:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku i części mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i kakao.
Czekoladowe trufle ścieramy na dużych oczkach tarki, mieszamy z łyżką mąki, dodajemy do masy i mieszamy tylko tyle, aby cukierki  równomiernie rozłożyły się w cieście.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160C (lub do 180C bez termoobiegu), na dolnym poziomie. Studzimy w blaszce.


Polewa: Gorzką czekoladę łamiemy do szklanej lub metalowej miseczki, dodajemy 3 łyżki śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (stawiając nad garnkiem z gotująca się wodą), do uzyskania gładkiej i aksamitnej polewy czekoladowej. Polewą smarujemy babkę.
Białą czekoladę rozpuszczamy analogicznie z 1 łyżką śmietanki i dekoracyjnie polewamy babkę. Babkę możemy posypać tylko cukrem pudrem. 


Brak komentarzy: