Czas przygotowania: ok.30 minut +20 minut zapiekania
/proporcje dla 4 osób/
Składniki sosu
Składniki sosu
- 400-500 g pomidorów (świeżych lub z puszki czy z własnych przetworów)
- 200 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- sól –do smaku
- 1 łyżeczka ziół (np. oregano, prowansalskie)

Składniki do masy mięsnej
- 300 g mielonego mięsa
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy do mięsa
– 1/3 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżka sosu sojowego - 5-6 pyz drożdżowych (znane pod nazwą pampuchy, buchty, parowce, kluski na parze) domowe lub kupione gotowe
- 1 kulka mozzarelli lub innego sera (gouda, edamski)
Wykonanie

2.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 1-2 łyżki oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i smażymy na średnim ogniu. dokładamy też 2 małe ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) i od razu doprawiamy solą, ostrą papryką oraz sosem sojowym. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, aż mięso lekko się zrumieni.




6.Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180 st. C, aż ser się stopi i zapiecze w stopniu, jaki nam odpowiada (około 20 minut)
7.Gotową wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz