środa, 27 kwietnia 2016

Zapiekanka z mięsem mielonym i kluskami na parze

Czas przygotowania: ok.30 minut +20 minut zapiekania
/proporcje dla 4 osób/
Składniki sosu
  • 400-500 g pomidorów (świeżych lub z puszki czy z własnych przetworów)
  • 200 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól –do smaku
  • 1 łyżeczka  ziół (np. oregano, prowansalskie)
Składniki do masy mięsnej
  • 300 g mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do mięsa
    – 1/3 łyżeczki soli
    – 1/3 łyżeczki ostrej papryki
    – 1 łyżka sosu sojowego
  • 5-6 pyz drożdżowych (znane pod nazwą pampuchy, buchty, parowce, kluski na parze) domowe lub kupione gotowe
  • 1 kulka mozzarelli lub innego sera  (gouda, edamski)
Wykonanie
1.Zaczynamy od pomidorów. Wkładamy do garnuszka, dolewamy wodę, dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól do smaku oraz zioła. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
2.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 1-2 łyżki oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i smażymy na średnim ogniu. dokładamy też 2 małe ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) i od razu doprawiamy solą, ostrą papryką oraz sosem sojowym. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, aż mięso lekko się zrumieni.
3.Pomidory blendujemy na gładki pomidorowy sos. Dolewamy do mięsa, mieszamy i dusimy bez przykrycia przez 10-15 minut, a tak naprawdę do czasu, aż sos odparuje na tyle, by nie był zbyt płynny i wodnisty.
4.Następnie przygotowujemy pyzy drożdżowe. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i kroimy pyzy na mniejsze kawałki (nie za małe, takie na jeden solidny kęs). Wkładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy równą warstwą na dnie i wstawiamy do gorącego piekarnika na 10-15 minut (druga półka od dołu, można włączyć termooobieg). Mają się lekko opiec, by później tak mocno nie chłonęły sosu i nie były „ciapciate”.

5.Po 10-15 minutach i sos, i pyzy powinny być dobre. Wyjmujrny z piekarnika, sprawdzamy smak sosu i jeśli trzeba doprawiamy. Sosem z mięsem polewamy opieczone pyzy – ja daję najpierw połowę, mieszam delikatnie z pyzami, rozprowadzam równo na dnie i polewam od góry resztą sosu. Z wierzchu posypujemy tartym serem lub mozzarellą, porwaną w placach na mniejsze kawałki.
6.Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180 st. C, aż ser się stopi i zapiecze w stopniu, jaki nam odpowiada (około 20 minut)
7.Gotową wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy: