niedziela, 10 kwietnia 2016

Szyszki z ryżu preparowanego

Składniki:
  • 125 g masła 
  • 500 g cukierków krówek 
  • 140 g ryżu preparowanego
  • 2 łyżki kakao do masy maślano - krówkowej aby uzyskać czekoladowe szyszki
Wykonanie:
  • Do 3 litrowego garnka włożyć masło i na małym ogniu powoli  roztopić.
  • Następnie cukierki krówki dodać do rozpuszczanego masła, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukierków.
  • Zdjąć garnek z ognia, wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać.
  • Za pomocą łyżki nabierać porcje masy i w dłoniach formować owalne szyszki.
  • Układać szyszki na folii aluminiowej lub na tacy do całkowitego zastygnięcia.
Szyszki z ryżu preparowanego to wspomnienie dzieciństwa. Mama robiła nam takie słodkości.


Brak komentarzy: