Mistrzynią w wykonywaniu tych ciastek jest moja siostra Olga. Smakują rewelacyjnie, są łatwe i szybkie do zrobienia.
Do ich wykonania potrzebujemy:
Do ich wykonania potrzebujemy:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego.
- Ciasto rozwijamy.
- Dzielimy na kwadraty, trójkąty lub prostokąty o bokach około 8 - 10 cm.
- Układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C
- Ciastka wkładamy do gorącego piecyka i pieczemy około 10 min. aż się zarumienią.
- Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
- 500 ml mleka
- 100 g (3/4szkl.) mąki pszennej krupczatki albo tortowej
- 4 żółtka
- 80 g masła
- 60 g cukru waniliowego
W rondelku mieszamy 1 szkl. mleka z cukrem, dodajemy masło, cukier waniliowy. Stawiamy na palniku i podgrzewamy. Pozostałe mleko miksujemy z mąką i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, aż masa się zagotuje i zgęstnieje (gotujemy
około 2-3 minuty), zdejmujemy z ognia i studzimy.
- 1 szkl. dobrze schłodzonej słodkiej śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wody lub mleka i wystudzonej
Śmietanę (bardzo zimną) ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy po łyżeczce żelatyny i ubijamy na wolnych obrotach miksera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz