niedziela, 10 kwietnia 2016

Ciastka poduszeczki

Mistrzynią w wykonywaniu tych ciastek jest moja siostra Olga. Smakują rewelacyjnie, są łatwe i szybkie do zrobienia.

Do ich wykonania potrzebujemy:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego.
  1. Ciasto rozwijamy.
  2. Dzielimy na kwadraty, trójkąty lub prostokąty o bokach około 8 - 10 cm.
  3. Układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C
  5. Ciastka wkładamy do gorącego piecyka i pieczemy około 10 min. aż się zarumienią.
  6. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 100 g (3/4szkl.) mąki pszennej krupczatki albo tortowej
  • 4 żółtka
  • 80 g masła
  • 60 g cukru waniliowego

W rondelku mieszamy 1 szkl. mleka z cukrem, dodajemy masło, cukier waniliowy. Stawiamy na palniku i podgrzewamy. Pozostałe mleko miksujemy z mąką i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, aż masa się zagotuje i zgęstnieje (gotujemy około 2-3 minuty), zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ciastka przekrawamy nożem z ząbkami odcinając górę. Budyniem napełniamy ciastka. Składamy i lekko dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciastka można również wypełnić bitą śmietaną, polać gęstą masą czekoladową i dopiero złożyć lub budyniem i śmietaną jak w przypadku moich ciastek.


Bita śmietana:
  • 1 szkl. dobrze schłodzonej słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wody lub mleka i wystudzonej 
Śmietanę (bardzo zimną) ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy po łyżeczce żelatyny i ubijamy na wolnych obrotach miksera.

Brak komentarzy: