wtorek, 5 kwietnia 2016

Babeczki waniliowe z budyniem


Porcja na ok. 18 babeczek:
Ciasto:
  • 2 szkl.mąki pszennej 300g
  • 3/4 kostki masła 150g 
  • duża szczypta soli
  • 1/3 szkl. cukru pudru 50g
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Budyń:
  • 150ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 
  • 50g mąki pszennej krupczatki albo tortowej
  • 2 żółtka
  • 50g masła
  • 30g cukru waniliowego
Ciasto:
 mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą, dodajemy zimne, pokrojone na kawałki masło, jajka, śmietanę i zagniatamy ciasto lub wyrabiamy mikserem używając łapek w kształcie świderków, dzielimy je na 3 części. Każdy placek wałkujemy na grubość 2-3 mm. Wylepiamy foremki na babeczki (można je lekko wysmarować tłuszczem) i wykrawamy krążki na wierzch. Wstawiamy wylepione babeczki i krążki na pół godziny do lodówki.


Budyń:
w rondelku mieszamy mleko ze śmietanką, dodajemy mąkę, cukier, żółtka i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki (można użyć trzepaczki lub miksera). Stawiamy na palniku i dodajemy masło. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa 
zgęstnieje i się zagotuje(gotujemy około 2-3 minuty), zdejmujemy z ognia i studzimy.
Lekko ciepłym budyniem napełniamy foremki, przykrywamy je krążkami ciasta, dociskamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (temp. 180 stopni). Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy: