niedziela, 10 kwietnia 2016

Drożdżowe zroślaki

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Z tej porcji wychodzi około 22 sztuk. Mogą być samodzielnym daniem podanym z ulubionym sosem lub jako dodatek do barszczyku czy zupy cebulowej. :)

Składniki:

Ciasto:
● 4 szkl. mąki
● jajko
● 4 dag drożdży
● łyżeczka cukru
● 2 łyżeczki soli
● 1/2 szkl. mleka
● 1/2 szkl. ciepłej wody
● 1/4 szkl. oleju
● dowolne przyprawy ziołowe

Farsz: 
● 20 dag pieczarek 
●30 dag kiełbasy
● papryka
● cebula
● olej
● zioła prowansalskie


Na wierzch:

●10 dag startego żółtego sera
● jajko
● łyżka keczupu

opcjonalnie ziarenka sezamu, maku lub zioła do posypania

Sos do zroślaków

●3 łyżki ketchupu
●3 łyżki majonezu
●duży ząbek czosnku
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Można dodać ulubione zioła np. 1/2 łyżeczki majeranku czy ziół prowansalskich.

Może być również Wasz ulubiony sos: czosnkowy, pomidorowy czy nawet ketchup.

Wykonanie:

1.W misce z mąką  robimy dołek i wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ja wyrabiam mikserem z łapkami do ciasta kruchego czy drożdżowego (świderki). Odstawiamy na 1/2 godz.do wyrośnięcia.
2.Na patelni podsmażamy na maśle lub oleju drobno pokrojone pieczarki, cebulę i kiełbasę. Dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy.

3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy  szklanką placuszki. Rozpłaszczamy,  nakładamy farsz, zawijamy i robimy kulki. Układamy ciasno na  wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszce o wymiarach 24 x 28 cm.  Wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z 1 łyżką keczupu. Można posypać  dodatkowo makiem, słonecznikiem, sezamem, czarnuszką lub ziołami. Posypujemy żółtym serem przed końcem pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180 °C. Podajemy w całości, odrywamy kulki i maczamy w sosie.
Farsz można wykonać dowolny. 

1 komentarz:

Anonimowy pisze...


Pychota, dzisiaj robiłam. Zniknęły szybciutko. Dziękuję i polecam. Ania