Bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Z tej porcji wychodzi około 22 sztuk. Mogą być samodzielnym daniem podanym z ulubionym sosem lub jako dodatek do barszczyku czy zupy cebulowej. :)
Składniki:
Składniki:
● 4 szkl. mąki
● jajko
● 4 dag drożdży
● łyżeczka cukru
● 2 łyżeczki soli
● 1/2 szkl. mleka
● 1/2 szkl. ciepłej wody
● 1/4 szkl. oleju
● dowolne przyprawy ziołowe
● jajko
● 4 dag drożdży
● łyżeczka cukru
● 2 łyżeczki soli
● 1/2 szkl. mleka
● 1/2 szkl. ciepłej wody
● 1/4 szkl. oleju
● dowolne przyprawy ziołowe
Farsz:
● 20 dag pieczarek
●30 dag kiełbasy
● papryka
● cebula
● olej
● zioła prowansalskie
Na wierzch:
●10 dag startego żółtego sera
● jajko
● łyżka keczupu
opcjonalnie ziarenka sezamu, maku lub zioła do posypania
Sos do zroślaków
●3 łyżki ketchupu
●3 łyżki majonezu
●duży ząbek czosnku
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Można dodać ulubione zioła np. 1/2 łyżeczki majeranku czy ziół prowansalskich.
Może być również Wasz ulubiony sos: czosnkowy, pomidorowy czy nawet ketchup.
Wykonanie:
● cebula
● olej
● zioła prowansalskie
Na wierzch:
●10 dag startego żółtego sera
● jajko
● łyżka keczupu
opcjonalnie ziarenka sezamu, maku lub zioła do posypania
Sos do zroślaków
●3 łyżki ketchupu
●3 łyżki majonezu
●duży ząbek czosnku
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Można dodać ulubione zioła np. 1/2 łyżeczki majeranku czy ziół prowansalskich.
Może być również Wasz ulubiony sos: czosnkowy, pomidorowy czy nawet ketchup.
Wykonanie:
1.W misce z mąką robimy dołek i wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier.
Zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy
ciasto. Ja wyrabiam mikserem z łapkami do ciasta kruchego czy drożdżowego (świderki). Odstawiamy na 1/2 godz.do wyrośnięcia.
2.Na patelni podsmażamy na maśle lub oleju drobno pokrojone pieczarki, cebulę i
kiełbasę. Dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy szklanką placuszki. Rozpłaszczamy, nakładamy farsz, zawijamy i robimy kulki. Układamy ciasno na wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszce o wymiarach 24 x 28 cm. Wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z 1 łyżką keczupu. Można posypać dodatkowo makiem, słonecznikiem, sezamem, czarnuszką lub ziołami. Posypujemy żółtym serem przed końcem pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180 °C. Podajemy w całości, odrywamy kulki i maczamy w sosie.
Farsz można wykonać dowolny.
1 komentarz:
Pychota, dzisiaj robiłam. Zniknęły szybciutko. Dziękuję i polecam. Ania
Prześlij komentarz