Proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki na spód:
*70 g cukru
*1 op. cukru waniliowego 16g
*150 g mąki pszennej
*75 g mąki
ziemniaczanej
Dodatki:
*1 słoiczek dżemu lub marmolady pomarańczowej (ok. 250 g)
*4 łyżki
pomarańczowego likieru
*garść suszonych
moreli
*garść obranych
migdałów bez skórek
Polewa:
*150 g białej
czekolady
*5 łyżek śmietanki
kremówki 30% lub 36%
Wykonanie:
Kruchy spód: masło ucierać mikserem z cukrem przez około 5 minut. Dodać wanilię oraz przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną. Miksować przez
chwilę, a nastepnie ugniatać dłońmi łącząc składniki w kulę.
Polewa: w kąpieli wodnej (garnuszek z gotującą się wodą, a nad nim miseczka z czekoladą) lub w rondelku roztopić 100 g czekolady połamanej na kosteczki razem
ze śmietanką kremówką i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać
resztę połamanej czekolady, wymieszać aż czekolada się rozpuści. Pozostawić do
wystudzenia i zgęstnienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz