wtorek, 26 kwietnia 2016

Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą i suszonymi morelami

Proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki na spód:

*150 g miękkiego masła
*70 g  cukru
*1 op. cukru waniliowego 16g
*150 g mąki pszennej
*75 g mąki ziemniaczanej

Dodatki:
*1 słoiczek dżemu lub marmolady pomarańczowej (ok. 250 g)
*4 łyżki pomarańczowego likieru
*garść suszonych moreli
*garść obranych migdałów bez skórek


Polewa:
*150 g białej czekolady
*5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%

Wykonanie:

Kruchy spód: masło ucierać mikserem z cukrem przez około 5 minut. Dodać wanilię oraz przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną. Miksować przez chwilę, a nastepnie ugniatać dłońmi łącząc składniki w kulę.
Ciasto wyłożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na wielkość formy, na placek o grubości około 0,5 cm lub rozłożyć ręką bezpośrednio w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, co pewien czas zanurzając rękę w mące. Przygotować formę o wymiarach 30x25 cm (tradycyjna zwykła blaszka). rozwałkowany placek przenieść do formy, odkleić górny papier. Brakujące miejsca dokleić ciastem. Wstawić na około 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C i wstawić do niego wychłodzony  w lodówce spód. Piec do zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić.
Polewa: w kąpieli wodnej (garnuszek z gotującą się wodą, a nad nim miseczka z czekoladą) lub w rondelku roztopić 100 g czekolady połamanej na kosteczki razem ze śmietanką kremówką i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać resztę połamanej czekolady, wymieszać aż czekolada się rozpuści. Pozostawić do wystudzenia i zgęstnienia. 
Na kruchym spodzie mazurka rozsmarować marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, ułożyć pokrojone w paseczki morele suszone, polać polewą i udekorować migdałami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.  Słodkie co nieco i pyszne.

Brak komentarzy: