Proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki na spód:
*150 g miękkiego masła
*70 g cukru
*1 op. cukru waniliowego 16g
*150 g mąki pszennej
*75 g mąki
ziemniaczanej
Dodatki:
*1 słoiczek dżemu lub marmolady pomarańczowej (ok. 250 g)
*4 łyżki
pomarańczowego likieru
*garść suszonych
moreli
*garść obranych
migdałów bez skórek
Polewa:
*150 g białej
czekolady
*5 łyżek śmietanki
kremówki 30% lub 36%
Wykonanie:
Kruchy spód: masło ucierać mikserem z cukrem przez około 5 minut. Dodać wanilię oraz przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną. Miksować przez
chwilę, a nastepnie ugniatać dłońmi łącząc składniki w kulę.
Ciasto wyłożyć pomiędzy
dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na wielkość formy, na placek o
grubości około 0,5 cm lub rozłożyć ręką bezpośrednio w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, co pewien czas zanurzając rękę w mące. Przygotować formę o wymiarach 30x25 cm (tradycyjna zwykła blaszka). rozwałkowany placek przenieść do formy, odkleić górny papier. Brakujące
miejsca dokleić ciastem. Wstawić na około 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C i wstawić do niego wychłodzony w lodówce spód. Piec do zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić.
Polewa: w kąpieli wodnej (garnuszek z gotującą się wodą, a nad nim miseczka z czekoladą) lub w rondelku roztopić 100 g czekolady połamanej na kosteczki razem
ze śmietanką kremówką i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać
resztę połamanej czekolady, wymieszać aż czekolada się rozpuści. Pozostawić do
wystudzenia i zgęstnienia.
Na kruchym spodzie
mazurka rozsmarować marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego,
ułożyć pokrojone w paseczki morele suszone, polać polewą i udekorować
migdałami. Wstawić do lodówki do
schłodzenia. Słodkie co nieco i pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz