niedziela, 24 kwietnia 2016

Zapiekane roladki drobiowe z farszem pieczarkowym


Są miękkie i soczyste.


Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 30-40 dag umytych, pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 1 duży serek topiony lub 15dag startego żółtego sera
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżka masła lub oleju
  • sól, pieprz do oprószenia mięsa

Składniki marynaty do mięsa na 1kg 

2-3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
1 łyżeczka soli na 1 kg mięsa 
1 łyżeczka kopiasta musztardy ostrej
1 łyżeczka kopiasta miodu
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
po szczypcie papryki ostrej i słodkiej
1 łyżka oleju

 

Przygotowanie

1. W przeddzień opłukane, osączone filety kroję wzdłuż każdą pierś na dwa płaty.
2. Płaty mięsa wkładam między folię i bardzo delikatnie, łagodną stroną tłuczka, rozpłaszczam mięso.
3. Mieszam składniki marynaty i moczę w niej każdy płat. Mięso jest najlepsze po 12 godzinach, ale i po 2-3 godzinach marynata powinna w miarę dobrze skruszyć mięso.
4. Tuż przed formowaniem, następnego dnia, podsmażam cebulę krótko do zeszklenia. Dodaję rozdrobniony czosnek, pieczarki (pieczarek nie ścieram na tarce, bo zrobi się miazga), delikatnie przyprawiam solą i szczyptą ziół prowansalskich. Całość duszę maksymalnie 2 minuty od zagotowania. W razie potrzeby, jeśli nie udało się z rondla odparować wody, odsączam jej nadmiar i studzę pieczarki.
5. Wyjmuję mięso z lodówki. Na każdy płat układam farsz i kawałek sera i formuję roladki tak, jak gołąbki. Układam w naczyniu żaroodpornym,  posmarowanym masłem.
Kotlet układam  tak, aby złączenie było na spodzie przy układaniu w naczyniu. Temperatura szybko zetnie białko w mięsie, dzięki temu nie trzeba roladek wiązać ani spinać wykałaczkami.
6. Roladki posypuję szczyptą wymieszanych ziół prowansalskich z papryką ostrą, słodką i bułką tartą.
7. Piekę w temperaturze 170 stopni C, grzałka góra-dół, przez około 40 minut. Przez 20 minut pod przykryciem, a potem odkrywam aby się przyrumieniły.
Przepis znaleziony w Internecie.

Brak komentarzy: