wtorek, 12 kwietnia 2016

Galaretkowiec


Proste, szybkie i smaczne.
Składniki:
  • 500 ml mleka (2 szklanki),
  •  3 łyżki żelatyny (25 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (4 łyżeczki),
  • 4 galaretki (najlepiej o różnych smakach i kolorach),
Opcjonalnie:
  •   puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g) 
  •    4 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml gorąacej wody
Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić: każdą w 300 ml wody. Wlać do głębokich talerzy lub innych pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuścić w 300ml gorącej wody. 
Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym mlekiem. Włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia. 
Opcja z mlekiem skondensowanym
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance gorącej wody (250 ml) i ostudzić. Następnie zmiksować razem z mlekiem skondensowanym i wlać na spód foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową,  włożyć do lodówki do stężenia. Następnie włożyć galaretki i zalać mleczną galaretką. Pozostawić do stężenia najlepiej na noc do lodówki, aby wyjąć deser z formy należy odwrócić do góry dnem, mając duży talerz, bądź deskę pod spodem. Deser  powinien się ładnie odkleić od folii.

Brak komentarzy: