Proste, szybkie i smaczne.
Składniki:
- 500 ml mleka
(2 szklanki),
- 3 łyżki żelatyny (25 g)
- 3 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego (4 łyżeczki),
- 4 galaretki
(najlepiej o różnych smakach i kolorach),
Opcjonalnie:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 250 ml gorąacej wody
Przygotowanie:
Galaretki
rozpuścić: każdą w 300 ml wody. Wlać do głębokich talerzy lub innych
pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki
pozostawić do całkowitego stężenia.
Żelatynę
rozpuścić w 300ml gorącej wody.
Mleko
zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę.
Wymieszać razem, zdjąć z palnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Galaretki
pokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym
mlekiem. Włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia.
Opcja z mlekiem skondensowanym
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance gorącej wody (250 ml) i ostudzić. Następnie zmiksować razem z mlekiem skondensowanym i wlać na spód foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową, włożyć do lodówki do stężenia. Następnie włożyć galaretki i zalać mleczną galaretką. Pozostawić do stężenia najlepiej na noc do lodówki, aby wyjąć deser z formy należy odwrócić do góry dnem, mając duży talerz, bądź deskę pod spodem. Deser powinien się ładnie odkleić od folii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz