Prosta, szybka i bardzo smaczna.
Składniki
1 duża cebula
2 łyżki masła
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
1 czerwona papryka
250 g wędlin (szynka, kiełbasa, boczek)
4 jaja
3 bułki z poprzedniego dnia (mogą być ziołowe paluchy)
1/2 szkl. mleka
2 łyżki mąki pszennej- płaskie
1 łyżeczka przyprawy typu "kucharek"
pieprz
4 jaja
3 bułki z poprzedniego dnia (mogą być ziołowe paluchy)
1/2 szkl. mleka
2 łyżki mąki pszennej- płaskie
1 łyżeczka przyprawy typu "kucharek"
pieprz
Opcjonalnie inne dodatki np. podsmażone na maśle pieczarki, żółty ser lub kulka mozzarelli do posypania zapiekanki na wierzchu.
· Sposób
przygotowania
1.Cebulę obrać i posiekać. Paprykę i wędlinę pokroić
w paseczki, bułki pokroić w kostkę. Pokrojoną bułkę można opiec w piekarniku lub na patelni.
2.Cebulę zeszklić na maśle, jajka wbić do miski, dodać mleko, mąkę, dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Do masy dodać paprykę,
cebulę, wędlinę i pokrojone bułki. Całość wymieszać.
3.Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Włożyć
do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 min w temp. 160 st. W połowie pieczenia posypać serem.
Sos
3 łyżki pikantnego ketchupu
3 łyżki majonezu
1 duży kwaszony ogórek starty na tarce o dużych oczkach
1 łyżeczka majeranku
Wszystkie składniki sosu ze sobą wymieszać i schłodzić. Podać do zapiekanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz