środa, 20 kwietnia 2016

Pasztet z pieczarek

Dietetyczny, delikatny, wilgotny, smaczny
i niedrogi.  Na kanapkę z pomidorem, ogórkiem, jako przystawka. Spróbujcie. Podaję składniki na cztery keksówki.
W pasztecie można pominąć mięso dodać  więcej warzyw i będzie danie bezmięsne. Pasztet jest bardzo prosty w wykonaniu. 


Składniki:
  • 1,5 kg pieczarek
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    średniej wielkości około 60 dag lub mięso pozostałe z rosołu
  • 2 duże cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 1/2 ugotowanego selera
  • 3 czerstwe bułki kajzerki i mleko do namoczenia lub zimna woda
  • 4  łyżki bułki tartej do masy pasztetu
  • 6 jajek
  • kilka wiórków masła
  • 4-5 łyzki oleju
Przyprawy:
1 łyżka soli,
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżkę roztartego majeranku lub ziół prowansalskich
Dosmakujcie w/g własnych kubków smakowych. 

Opcjonalnie: słodka i ostra papryka, oregano, rozmaryn, tymianek około 1 łyżeczki, natka pietruszki
Wykonanie:

Pieczarki płuczemy i odparowujemy  na suchej patelni, po czym podsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w plastry i rumienimy na maśle lub oleju na tej samej patelni. Pieczarki i cebulę przekładamy do miski, studzimy. Mięso poddusić też na tej samej patelni,tak żeby straciło surowość. Marchewkę, seler i pietruszkę gotujemy (ja wykorzystałam warzywa z rosołu). Bułki moczymy w mleku i odciskamy, Obieramy czosnek. Wszystkie składniki przemielić przez maszynkę) do mięsa dwukrotnie
 (lub użyć malaksera, blendera, a nawet można trzykrotnie. Zmieliłam dwa razy.Przemieloną masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy całe jajka, wsypujemy bułkę tartą, przyprawy-gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, majeranek lub zioła prowansalskie. Możemy dodać inne ulubione przyprawy, ale w umiarkowanych ilościach. Powinien byc zdecydowany w smaku, lekko pikantny. Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do keksówek wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem. Na wierzchu smarujemy jajkiem, posypujemy bułką tartą i kładziemy kilka wiórków masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC 1 godzinę i 15 minut. Pasztet można podawać na gorąco np. z ryżem, jednak najsmaczniejszy jest na zimno ze świeżym pieczywem , sałatą, pomidorem czy ogórkiem.

Brak komentarzy: