Dietetyczny, delikatny, wilgotny, smaczny
i niedrogi. Na kanapkę z pomidorem, ogórkiem, jako przystawka. Spróbujcie. Podaję składniki na cztery keksówki.
W pasztecie można pominąć mięso dodać więcej warzyw i będzie danie bezmięsne. Pasztet jest bardzo prosty w wykonaniu.
i niedrogi. Na kanapkę z pomidorem, ogórkiem, jako przystawka. Spróbujcie. Podaję składniki na cztery keksówki.
W pasztecie można pominąć mięso dodać więcej warzyw i będzie danie bezmięsne. Pasztet jest bardzo prosty w wykonaniu.
Składniki:
- 1,5 kg pieczarek
- 1 podwójna pierś z kurczaka
średniej wielkości około 60 dag lub mięso pozostałe z rosołu - 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 ugotowane marchewki
- 2 ugotowane pietruszki
- 1/2 ugotowanego selera
- 3 czerstwe bułki kajzerki i mleko do namoczenia lub zimna woda
- 4 łyżki bułki tartej do masy pasztetu
- 6 jajek
- kilka wiórków masła
- 4-5 łyzki oleju
Przyprawy:
Pieczarki płuczemy i odparowujemy na suchej patelni, po czym podsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w plastry i rumienimy na maśle lub oleju na tej samej patelni. Pieczarki i cebulę przekładamy do miski, studzimy. Mięso poddusić też na tej samej patelni,tak żeby straciło surowość. Marchewkę, seler i pietruszkę gotujemy (ja wykorzystałam warzywa z rosołu). Bułki moczymy w mleku i odciskamy, Obieramy czosnek. Wszystkie składniki przemielić przez maszynkę) do mięsa dwukrotnie (lub użyć malaksera, blendera, a nawet można trzykrotnie. Zmieliłam dwa razy.Przemieloną masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy całe jajka, wsypujemy bułkę tartą, przyprawy-gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, majeranek lub zioła prowansalskie. Możemy dodać inne ulubione przyprawy, ale w umiarkowanych ilościach. Powinien byc zdecydowany w smaku, lekko pikantny. Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do keksówek wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem. Na wierzchu smarujemy jajkiem, posypujemy bułką tartą i kładziemy kilka wiórków masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC 1 godzinę i 15 minut. Pasztet można podawać na gorąco np. z ryżem, jednak najsmaczniejszy jest na zimno ze świeżym pieczywem , sałatą, pomidorem czy ogórkiem.
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżkę roztartego majeranku lub ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżkę roztartego majeranku lub ziół prowansalskich
Dosmakujcie w/g własnych kubków smakowych.
Opcjonalnie: słodka i ostra papryka, oregano, rozmaryn, tymianek około 1 łyżeczki, natka pietruszki
Wykonanie:
Pieczarki płuczemy i odparowujemy na suchej patelni, po czym podsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w plastry i rumienimy na maśle lub oleju na tej samej patelni. Pieczarki i cebulę przekładamy do miski, studzimy. Mięso poddusić też na tej samej patelni,tak żeby straciło surowość. Marchewkę, seler i pietruszkę gotujemy (ja wykorzystałam warzywa z rosołu). Bułki moczymy w mleku i odciskamy, Obieramy czosnek. Wszystkie składniki przemielić przez maszynkę) do mięsa dwukrotnie (lub użyć malaksera, blendera, a nawet można trzykrotnie. Zmieliłam dwa razy.Przemieloną masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy całe jajka, wsypujemy bułkę tartą, przyprawy-gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, majeranek lub zioła prowansalskie. Możemy dodać inne ulubione przyprawy, ale w umiarkowanych ilościach. Powinien byc zdecydowany w smaku, lekko pikantny. Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do keksówek wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem. Na wierzchu smarujemy jajkiem, posypujemy bułką tartą i kładziemy kilka wiórków masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC 1 godzinę i 15 minut. Pasztet można podawać na gorąco np. z ryżem, jednak najsmaczniejszy jest na zimno ze świeżym pieczywem , sałatą, pomidorem czy ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz