środa, 27 sierpnia 2014

Кибинай

Ten przepis przywiozłam z Litwy od znajomej z Wilna Arminy. Jest do tradycyjna potrawa litewska sprzedawana jak u nas oscypki, na Litwie pod zamkiem w Trokach i nawet z różnymi farszami. Polecam jako samodzielne danie lub do barszczyku i innych czystych zup.


Ciasto:
200 g śmietany 30% kwaśnej
200 g masła
2 jajka
1 kg mąki
1 łyżka cukru
1 mała łyżeczka soli

Farsz:
600 g mięsa mielonego
2 cebule
0,5 główki białej kapusty (lub pekińska)
sól, pieprz do smaku

1 jajko do posmarowania kibinaji przed pieczeniem

Wykonanie:
Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy, tak aby otrzymać jednolitą masę. Mięso mielone łączymy ze startą cebulą i posiekaną, odrobinę posoloną, odciśniętą kapustą ( ja zamiennie używam też pekinkę). Następnie
 z ciasta robimy małe kuleczki, które rozwałkowujemy bądź rozpłaszczamy dłonią
 i miseczką średniej wielkości około 12 cm średnicy, wycinamy kółka. Nakładamy na nie  farsz i zlepiamy podobnie jak pierogi. 
Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 st.C,  wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Jako farszu można użyć mięsa przygotowanego jak na kotlety mielone, też będzie dobrze.




Brak komentarzy: