Ten przepis przywiozłam z Litwy od znajomej z Wilna Arminy. Jest do tradycyjna potrawa litewska sprzedawana jak u nas oscypki, na Litwie pod zamkiem w Trokach i nawet z różnymi farszami. Polecam jako samodzielne danie lub do barszczyku i innych czystych zup.
Ciasto:
200 g śmietany 30% kwaśnej
200 g masła
2 jajka
1 kg mąki
1 łyżka cukru
1 mała łyżeczka soli
Farsz:
600 g mięsa mielonego
2 cebule
0,5 główki białej kapusty (lub pekińska)
sól, pieprz do smaku
1 jajko do posmarowania kibinaji przed pieczeniem
Wykonanie:
Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy, tak aby otrzymać jednolitą masę. Mięso mielone łączymy ze startą cebulą i posiekaną, odrobinę posoloną, odciśniętą kapustą ( ja zamiennie używam też pekinkę). Następnie
z ciasta robimy małe kuleczki, które rozwałkowujemy bądź rozpłaszczamy dłonią
i miseczką średniej wielkości około 12 cm średnicy, wycinamy kółka. Nakładamy na nie farsz i zlepiamy podobnie jak pierogi.
Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 st.C, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Jako farszu można użyć mięsa przygotowanego jak na kotlety mielone, też będzie dobrze.
Ciasto:
200 g śmietany 30% kwaśnej
200 g masła
2 jajka
1 kg mąki
1 łyżka cukru
1 mała łyżeczka soli
Farsz:
600 g mięsa mielonego
2 cebule
0,5 główki białej kapusty (lub pekińska)
sól, pieprz do smaku
1 jajko do posmarowania kibinaji przed pieczeniem
Wykonanie:
Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy, tak aby otrzymać jednolitą masę. Mięso mielone łączymy ze startą cebulą i posiekaną, odrobinę posoloną, odciśniętą kapustą ( ja zamiennie używam też pekinkę). Następnie
z ciasta robimy małe kuleczki, które rozwałkowujemy bądź rozpłaszczamy dłonią
i miseczką średniej wielkości około 12 cm średnicy, wycinamy kółka. Nakładamy na nie farsz i zlepiamy podobnie jak pierogi.
Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 st.C, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Jako farszu można użyć mięsa przygotowanego jak na kotlety mielone, też będzie dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz