piątek, 10 kwietnia 2015

Muffinki bananowo-czekoladowe

Składniki:
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3-4 banany
1/2 szkl. cukru
1 jajko
80 g masła
1 tabliczka czekolady

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. W jednej miseczce rozgniatamy banany (niezbyt drobno), do kolejnej wsypujemy cukier i ucieramy go z jajkiem. Następnie do utartej masy dodajemy banany, ostudzone masło i pokrojoną na drobne kwadraty czekoladę. Mieszamy, aby połączyć składniki. Do oddzielnej miseczki przesiewamy suche składniki (mąkę, proszek, sól i sodę). Wsypujemy suche składniki do masy i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możemy dodać 2-3 łyżki mleka. Wlewamy ciasto do 12 papilotek i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st.


Brak komentarzy: