wtorek, 4 października 2016

Irlandzkie ciasto z jabłkami

Składniki:
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
170 g masła
150 g cukru
2 jajka
1 szklanka maślanki
3-4 twarde jabłka
do posypania:
2 łyżki cukru brązowego (może być też biały)

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy tortownicę.
Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i rozcieramy aż otrzymamy kruszonkę. Najwygodniej zrobić to malakserem.
W dzbanku ubijamy maślankę z jajkami. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy aż powstanie jednolite ciasto.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do ciasta. Ponownie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Będzie naprawdę gęste, ale takie ma być :)
Wierzch posypujemy brązowym cukrem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy: