wtorek, 30 sierpnia 2016

Ciasto ze śliwkami na serowym spodzie

Składniki na ciasto:
200 g sera białego 
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 ml mleka
100 ml oleju
1 cytryna (skórka i sok)
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na wierzch:
750 g - 1 kg śliwek
2 łyżki cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2/3 szklanki mąki
100 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy dużą prostokątną formę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Ja użyłam takiej o wymiarach 33x23 cm.
Biały ser wkładamy do miski, rozcieramy. Najwygodniej robić to robotem lub mikserem. Dodajemy cukier i wanilię. Ucieramy razem.
Następnie dodajemy mleko, olej oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy aż powstanie jednolita masa - będzie bardzo płynna, ale tak ma być :)
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy twarogowej po szklance. Aż powstanie zwarte ciasto. Zagniatamy je, zawijamy w folię i odkładamy na czas, kiedy będziemy przygotowywać wierzch ciasta.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół wyjmując pestkę. Następnie kroimy je na ćwiartki. Jeśli śliwki są małe to wystarczy przekroić je na pół.
W misce ubijamy jajka z 1/2 szklanki cukru, aż powstanie biała gęsta masa (podobna do kogla-mogla). Dodajemy wanilię i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozwałkowujemy tak, żeby mieć wysoki rant. Ciasto wałkuje się bardzo ładnie, praktycznie bez podsypywania mąki :)
Ciasto układamy w formie. Na nim układamy śliwki, przekrojeniem do góry i posypujemy je 2 łyżkami cukru. Na nie wylewamy masę jajeczną i posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż wierzch będzie złoty.
Studzimy, możemy posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy: