Śmietankowe ciasto z brzoskwiniami
Ciasto jest naprawdę bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.
Ja dodatkowo dodałam pokrojoną w plastry nektarynkę.
Czas pieczenia: 40 min - 50 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy : tortownica 24 cm lub keksówka
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany 18% lub 30%
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce ok. 1/2 kg
cukier puder do posypania
1 cukier waniliowy
Glazura z nektarynki
2 nektarynki pokrojone dowolnie
1/2 szkl cukru
2-3 łyżki wody
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszać do rozpuszczenia cukru.
Upieczone i wystudzone ciasto polać glazurą. To dodatkowa ozdoba ciasta. Nie jest konieczna.
Wykonanie:
W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.Wlać śmietanę i olej. Miksować przez kilka minut.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać i przełożyć do blaszki.
Na wierzchu ułożyć owoce (brzoskwinie rozcięciem do góry).Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-50 minut. Składniki na tortownicę 24cm lub keksówkę
Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest naprawdę bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.
Ja dodatkowo dodałam pokrojoną w plastry nektarynkę.
Czas pieczenia: 40 min - 50 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy : tortownica 24 cm lub keksówka
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany 18% lub 30%
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce ok. 1/2 kg
cukier puder do posypania
1 cukier waniliowy
Glazura z nektarynki
2 nektarynki pokrojone dowolnie
1/2 szkl cukru
2-3 łyżki wody
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszać do rozpuszczenia cukru.
Upieczone i wystudzone ciasto polać glazurą. To dodatkowa ozdoba ciasta. Nie jest konieczna.
Wykonanie:
W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.Wlać śmietanę i olej. Miksować przez kilka minut.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać i przełożyć do blaszki.
Na wierzchu ułożyć owoce (brzoskwinie rozcięciem do góry).Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-50 minut. Składniki na tortownicę 24cm lub keksówkę
Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz