Szybkie i smaczne, na domówki, na przekąskę.
Składniki na ciasto :
- 100 ml ciepłego mleka
- 5 dag drożdży
- 1 łyzeczka cukru
- 2 szkl.mąki
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- zioła (oregano, bazylia lub prowansalskie) około 2 łyżeczek
- oliwa lub olej do posmarowania foremek i podsmażenia
- 200 g salami, szynki lub innej wędliny
- 150 g żółtego sera plus 100 g do posypania
- 500 g pieczarek pokrojonych w kostkę podsmażone aby odparowała woda i ewentualnie razem z cebulą też pokrojoną w kostkę
oliwki, suszone pomidory
Wykonanie
- W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem (nie czekamy aż wyrosną)
- Dodajemy mąkę, masło, jajko i przyprawy.
- Całość mieszamy mikserem z kręconymi łapkami lub łyżką, powinno mieć lekko klejącą konsystencję.
- Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce (około 20 min np. do nagrzanego do 45 st.C, piekarnika) aby zwiększyło swoją objętość. Gdyby nie urosło, nie warto się przejmować. Robimy dalej zgodnie z przepisem. Na pewno się udadzą.
- Następnie do ciasta dodajemy pieczarki i pokrojone w kostkę inne dodatki.
- Całość mieszamy mikserem lub widelcem.
- Formę do muffinek smarujemy olejem lub oliwą (forma silikonowa lub teflonowa). Można piec w papierowych papilotkach, ale zaraz po upieczeniu trudno się wyjmują.
- Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Powinno wyjść około 14 sztuk. Odstawić na czas nagrzania piecyka.
- Piekarnik włączony góra dół bez termoobiegu, środkowa półka.
- Temperatura 180 st,C i w nagrzanym pieczemy około 20 -25 minut.
- Przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem lub mozzarellą i pieczemy do rozpuszczenia sera.
Można ciasto włożyć do blaszki i upiec w całości (około 35 min).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz