poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Muffinki pizzerinki


Szybkie i smaczne, na domówki, na przekąskę.
Składniki na ciasto :
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyzeczka cukru
  • 2 szkl.mąki
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • zioła (oregano, bazylia lub prowansalskie) około 2 łyżeczek
  • oliwa lub olej do posmarowania foremek i podsmażenia
Dodatki:
  • 200 g salami, szynki lub innej wędliny
  • 150 g żółtego sera plus 100 g do posypania
  • 500 g pieczarek pokrojonych w kostkę podsmażone aby odparowała woda i ewentualnie razem z cebulą też pokrojoną w kostkę
Opcjonalnie inne dodatki:
oliwki, suszone pomidory 

Wykonanie
  1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem (nie czekamy aż wyrosną)
  2. Dodajemy mąkę, masło, jajko i przyprawy. 
  3. Całość mieszamy mikserem z kręconymi łapkami lub łyżką, powinno mieć lekko klejącą konsystencję.
  4.  Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce  (około 20 min np. do nagrzanego do 45 st.C, piekarnika) aby zwiększyło swoją objętość. Gdyby nie urosło, nie warto się przejmować. Robimy dalej zgodnie z przepisem. Na pewno się udadzą.
  5.  Następnie do ciasta dodajemy pieczarki i pokrojone w kostkę inne dodatki. 
  6. Całość mieszamy mikserem lub widelcem.
  7. Formę do muffinek smarujemy olejem lub oliwą (forma silikonowa lub teflonowa). Można piec w papierowych papilotkach, ale zaraz po upieczeniu trudno się wyjmują.
  8. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Powinno wyjść około 14 sztuk. Odstawić na czas nagrzania piecyka.
  9.  Piekarnik włączony góra dół bez termoobiegu, środkowa półka.
  10.  Temperatura 180 st,C i w nagrzanym pieczemy około 20 -25 minut.
  11. Przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem lub mozzarellą  i pieczemy do rozpuszczenia sera.
Nie może się nie udać. Szybki zamiennik pizzy. 



Można ciasto włożyć do blaszki i upiec w całości (około 35 min).

Brak komentarzy: