sobota, 20 sierpnia 2016

Sałatka meksykańska z pieprzem

·         Składniki
  •          3 kg ogórków
  •          1kg papryki (żółta i czerwona)
  •          4  średnie cebule
  •          2 łyżki soli
  •          zalewa:
  •          1,5 szkl. octu
  •          4 szkl. wody
  •          3 szkl. cukru
  •          1, 5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  •          1,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  •          2 łyżeczki gorczycy
  •          3 łyżeczki przyprawy curry
Przygotowanie
  1. Ogórki pokroić w słupki, cebulę w krążki lub piórka, posolić i odstawić na 1 godzinkę. 
  2. Paprykę pokroić w paski. Dodać do ogórków z cebulą wymieszać i odstawić na czas przygotowania słoików. 
  3. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. 
  4. Sałatkę wkładać do słoików.
  5.  Zalać gorącą zalewą.
  6. Gotować ok.5 min od zagotowania.

Przepis na sałatkę mam od cioci Ani jest pikantna, chrupiąca, rewelacyjna. :)










Brak komentarzy: