·
Składniki
- 3 kg ogórków
- 1kg papryki (żółta i czerwona)
- 4 średnie cebule
- 2 łyżki soli
- zalewa:
- 1,5 szkl. octu
- 4 szkl. wody
- 3 szkl. cukru
- 1, 5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki gorczycy
- 3 łyżeczki przyprawy curry
Przygotowanie
- Ogórki pokroić w słupki, cebulę w krążki lub piórka, posolić i odstawić na 1 godzinkę.
- Paprykę pokroić w paski. Dodać do ogórków z cebulą wymieszać i odstawić na czas przygotowania słoików.
- Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować.
- Sałatkę wkładać do słoików.
- Zalać gorącą zalewą.
- Gotować ok.5 min od zagotowania.
Przepis na sałatkę mam od cioci Ani jest pikantna, chrupiąca, rewelacyjna. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz