czwartek, 4 sierpnia 2016

Przekładaniec z mascarpone

Składniki na blaszkę o wym. 26x40 cm

1 ½ szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
30 dag margaryny
1 ½ szkl. cukru
6 jaj
3-4 łyżki kakao
3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody
szczypta soli do białek, na czubek łyżeczki

Wykonanie:

Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, kakao i sodę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 170-180 st. C piekarnika i piec około 40 min. Ciasto wyjąć z piecyka i wystudzić. Przekroić na trzy cienkie placki długim nożem. placki zsunąć na papier. Przed nałożeniem kremu ciasto nasączyć. 


Nasączenie / poncz:
1/2 szkl. chłodnej przegotowanej wody
1/4 szkl. gorącej wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
2- 3 łyżki spirytusu lub wódki

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać pozostałe składniki, mieszać do rozpuszczenia cukru, a następnie uzupełnić chłodną wodą.

Pierwsza masa do przełożenia
250 g serka mascarpone
1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowej około 220 g
Serek przełożyć do miski, dodać kajmak i wymieszać mikserem do połączenia składników. Miksować krótko aby krem się nie rozwarstwił. 

Druga masa do przełożenia:
250 g serka mascarpone
2 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 - 2 łyżki cukru pudru

Serek przełożyć do miski, dodać kawę, cukier puder i wymieszać mikserem do połączenia składników. Miksować krótko aby krem się nie rozwarstwił. 

Złożenie placka
Pierwszą warstwę ułożyć na papierze do pieczenia, nasączyć 1/3 kawy, a następnie wyłożyć pierwszą masę i delikatnie rozsmarować na cieście. Wyłożyć drugi placek i nasączyć 1/3 kawy i rozsmarować drugą masę. Przykryć ostatnim plackiem, docisnąć i nasączyć resztą kawy. Ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Polewa:

1/3 kostki masła
2 łyżki mleka 
4 - 5 łyżek cukru pudru
2 - 3 płaskie łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzewać na bardzo małym ogniu, Mieszamy aż do połączenia składników.  UWAGA nie przegrzać, bo masa się zważy.

Brak komentarzy: