Składniki:
Wykonanie:
Udka kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym
i układamy w naczyniu żaroodpornym. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W rondelku umieszczamy sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny, starty imbir i zmiażdżony czosnek, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 2 min, cały czas mieszając. Marynatę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Udka smarujemy ciepłą marynatą i odstawiamy na ok. 2 godz., po czym naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
do temp. 180 st. i pieczemy ok. 40 min.
- 5 udek kurczaka
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 6 łyżek oleju
- kawałek imbiru ok.5 cm
- sok z 1/2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Udka kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym
i układamy w naczyniu żaroodpornym. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W rondelku umieszczamy sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny, starty imbir i zmiażdżony czosnek, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 2 min, cały czas mieszając. Marynatę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Udka smarujemy ciepłą marynatą i odstawiamy na ok. 2 godz., po czym naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
do temp. 180 st. i pieczemy ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz