wtorek, 2 sierpnia 2016

Udka kurczaka w sosie sojowym

Składniki:


  • 5 udek kurczaka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • 6 łyżek oleju
  • kawałek imbiru ok.5 cm
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Udka kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym
i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W rondelku umieszczamy sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny, starty imbir i zmiażdżony czosnek, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 2 min, cały czas mieszając. Marynatę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Udka smarujemy ciepłą marynatą i odstawiamy na ok. 2 godz., po czym naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
do temp. 180 st. i pieczemy ok. 40 min.




Brak komentarzy: