środa, 24 sierpnia 2016

Ciasto limonkowe z borówkami


Kwaskowy, orzeźwiający smak limonek, słodycz mleka i owoce. W sam raz na lato. Bardzo łatwe do wykonania. Zrobiłam herbatnikowy spód z przepisu (zazwyczaj trochę twardy tuż po wyjęciu z lodówki) myślę, że można zastąpić kruchym ciastem z tego przepisu. 

Składniki na ciasto:
  • 300 g herbatników
  • 100 g  miękkiego masła
Składniki na masę:
  • 4 żółtka
  • ok. 1,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • otarta skórka z 4 limonek
  • wyciśnięty sok z 5 limonek
  • 250 g borówek amerykańskich
Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (z termoobiegiem 150 stopni). Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm.
  2. Herbatniki kruszymy najdrobniej jak się da (najlepszy jest do tego blender lub malakser), dodajemy masło i mieszamy, aż powstaną mokre okruszki. Wysypujemy je do tortownicy i ugniatamy tworząc spód oraz rant na mniej więcej 3/4 wysokości tortownicy. Wkładamy do lodówki.
  3. Ścieramy skórkę z 4 limonek. Wyciskamy sok z 4 limonek (przed wyciśnięciem cały owoc przetaczamy kilka razy po blacie naciskając całą dłonią dosyć mocno, dzięki temu łatwiej będzie wycisnąć sok :)).
  4. Do  miski miksera wlewamy mleko skondensowane, dodajemy żółtka, skórkę limonki oraz sok. Mieszamy wszystko dobrze, trzepaczką rózgową lub mikserem, do dokładnego połączenia składników.
  5. Do masy wrzucamy borówki i delikatnie mieszamy łyżką.
  6. Masę wlewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika.
  7. Pieczemy ok. 30 minut, nadzienie powinno być ścięte, ale pozostać białe.
  8. Ciasto studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Brak komentarzy: