Kwaskowy, orzeźwiający smak limonek, słodycz mleka i owoce. W sam raz na lato. Bardzo łatwe do wykonania. Zrobiłam herbatnikowy spód z przepisu (zazwyczaj trochę twardy tuż po wyjęciu z lodówki) myślę, że można zastąpić kruchym ciastem z tego przepisu.
Składniki na ciasto:
- 300 g herbatników
- 100 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- ok. 1,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- otarta skórka z 4 limonek
- wyciśnięty sok z 5 limonek
- 250 g borówek amerykańskich
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (z termoobiegiem 150 stopni). Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm.
- Herbatniki kruszymy najdrobniej jak się da (najlepszy jest do tego blender lub malakser), dodajemy masło i mieszamy, aż powstaną mokre okruszki. Wysypujemy je do tortownicy i ugniatamy tworząc spód oraz rant na mniej więcej 3/4 wysokości tortownicy. Wkładamy do lodówki.
- Ścieramy skórkę z 4 limonek. Wyciskamy sok z 4 limonek (przed wyciśnięciem cały owoc przetaczamy kilka razy po blacie naciskając całą dłonią dosyć mocno, dzięki temu łatwiej będzie wycisnąć sok :)).
- Do miski miksera wlewamy mleko skondensowane, dodajemy żółtka, skórkę limonki oraz sok. Mieszamy wszystko dobrze, trzepaczką rózgową lub mikserem, do dokładnego połączenia składników.
- Do masy wrzucamy borówki i delikatnie mieszamy łyżką.
- Masę wlewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy ok. 30 minut, nadzienie powinno być ścięte, ale pozostać białe.
- Ciasto studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz