niedziela, 13 listopada 2016

Babka krówkowa

Bardzo prosty przepis i zawsze się udaje. 
Pulchna i wilgotna.

Składniki na „keksówkę” lub foremkę do babki:

  • 2 szkl. mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 1 duże jajko
  • 12 łyżek oleju
  • ½ szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szkl. mleka
  • 6 czubatych łyżek gotowej masy krówkowej

Wykonanie:
Wszystko razem włożyć do miski i krótko zmiksować do połączenia składników. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170C ok. 50 minut (do suchego patyczka). 

Można polać polewą:
  • 10 dag masy krówkowej
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • kilka krówek pokrojonych w kosteczkę do dekoracji

Brak komentarzy: