Przepis zaczerpnięty z Internetu. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne, czekoladowe w sam raz do popołudniowej kawy.
Składniki:- 4 jabłka lub gruszki (około 700 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki rumu (lub soku z pomarańczy w wersji dla dzieci)
- 2 łyżki rodzynków (mogą być inne bakalie)
- 200 g masła
- 170 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 125 g zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu lub kawy rozpuszczalnej (nie wszyscy lubią cynamon)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon - przesiać, odłożyć.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niegrubą kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Ucierać do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki i zmielone migdały, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać jabłka i wymieszać.
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170º - 180º przez około 50 - 55 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 80 g deserowej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki 30%
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz