poniedziałek, 2 stycznia 2017

Tort makowy

Czas przygotowanie: 1:20 h 
Piekarnik: 175ºC

Składniki na blaty makowe:
· 250g maku
·  250g drobnego cukru do wypieków
·   8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
·  3 łyżki kaszy manny
·  2 łyżki bułki tartej
·  2 łyżki miodu prawdziwego
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki likieru migdałowego (lub do smaku olejku migdałowego)

Mak zalać wodą, zagotować i gotować przez 20 minut.
Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć dwukrotnie przez maszynkę.

Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, mannę, bułkę, proszek do pieczenia, olejek. Zmiksować do połączenia.

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut lub trochę dłużej, sprawdzać stan upieczenia metodą "suchego patyczka". Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. 

Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.
Do nasączenia:
· 50 ml likieru pomarańczowego
·  2 łyżki wody
Wymieszać.

Krem waniliowy:
· 500g serka mascarpone, schłodzonego
·  500 ml śmietany kremówki, schłodzonej
·   5 łyżek cukru pudru (lub wg smaku)
· 1 cukier waniliowy
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. 
W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, ,, mieszając delikatnie szpatułką.

Ponadto:
·  150 ml konfitury pomarańczowej
Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Jeśli zachodzi taka potrzeba, nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki z likierem. Posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury, na konfiturę wyłożyć część kremu, rozsmarować. Przykryć drugim blatem makowym i powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem makowym, pokrywając wierzch i boki pozostałym kremem.
  • mieszanka orzechów i owoców suszonych do dekoracji wg uznania (suszona żurawina, śliwki, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy pinii, włoskie, laskowe, boki posypać orzechami 22

Brak komentarzy: