Piekarnik: 175ºC
Składniki na blaty makowe:
· 250g maku
· 250g drobnego cukru do wypieków
· 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
· 3 łyżki kaszy manny
· 2 łyżki bułki tartej
· 2 łyżki miodu prawdziwego
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki likieru migdałowego (lub do
smaku olejku migdałowego)
Mak zalać wodą, zagotować i gotować
przez 20 minut.
Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć
dwukrotnie przez maszynkę.
Żółtka umieścić w misie miksera razem z
cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przepuszczony przez maszynkę
mak, mannę, bułkę, proszek do pieczenia, olejek. Zmiksować do połączenia.
W osobnym naczyniu ubić białka na
sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć
papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w
temperaturze 175ºC przez 45 minut lub trochę dłużej, sprawdzać stan
upieczenia metodą "suchego patyczka". Po upieczeniu lekko uchylić
drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.
Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż
dwukrotnie, na 3 blaty.
Do nasączenia:
· 50 ml likieru pomarańczowego
· 2 łyżki wody
Wymieszać.
Krem waniliowy:
· 500g serka mascarpone, schłodzonego
· 500 ml śmietany kremówki, schłodzonej
· 5 łyżek cukru pudru (lub wg smaku)
· 1 cukier waniliowy
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod
koniec ubijania dodając cukier puder.
W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką
serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, ,, mieszając delikatnie
szpatułką.
Ponadto:
· 150 ml konfitury pomarańczowej
Na paterze położyć pierwszy makowy blat.
Jeśli zachodzi taka potrzeba, nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki z
likierem. Posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury, na konfiturę wyłożyć
część kremu, rozsmarować. Przykryć drugim blatem makowym i powtórzyć czynność.
Przykryć ostatnim blatem makowym, pokrywając wierzch i boki pozostałym kremem.
- mieszanka orzechów i owoców suszonych do dekoracji wg uznania (suszona żurawina, śliwki, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy pinii, włoskie, laskowe, boki posypać orzechami 22
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz