wtorek, 10 stycznia 2017

Babka czekoladowo - waniliowa

Składniki:

    5 jajek
    1 szklanka wody
    1,5 szklanki cukru
    1szklanka oleju
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy

Wykonanie:


1. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Wmieszaj pozostałe składniki (oprócz kakao!).
3. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj kakao i dobrze wymieszaj.
4. Natłuść tortownicę lub formę na babkę. Posyp bułką tartą lub kaszą manną.
5. Na środek formy nakładaj na przemian po 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.
6. Piecz około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
7. Po koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
8. Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia.

Brak komentarzy: