piątek, 28 lipca 2017

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Blaszka 20x30 cm mniejsza niż tradycyjna. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. 
Składniki:
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy czy  waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g malin lub innych owoców
Składniki na kruszonkę:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
 Wszystkie składniki rozetrzeć razem w palcach na kruszonkę.

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać równomiernie kruszonką.
Piec w 175 st. C, przez około 55 minut.


Gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił można przykryć papierem, żeby się nie spiekł. :)

Brak komentarzy: