blaszka 40 cm x 24 cm (góra blaszki)
Ciasto pyszne, najlepsze jeszcze ciepłe :)
Składniki:
400 g mąki
200 g gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18 proc.
6 jaj
250 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
400 g malin lub innych owoców (truskawki, borówki, wiśnie, morele)
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli do białek
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Ciasto pyszne, najlepsze jeszcze ciepłe :)
Składniki:
400 g mąki
200 g gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18 proc.
6 jaj
250 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
400 g malin lub innych owoców (truskawki, borówki, wiśnie, morele)
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli do białek
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
- Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Oddzielamy żółtka od białek i kolejno dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wlewamy śmietanę lub jogurt i znów ucieramy.
- Przesiewamy mąkę przez sito. Mieszamy ją z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli po łyżce do masy, wszystko ucierając mikserem.
- Ubijamy ze szczyptą soli białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Wykładamy blachę papierem. Wylewamy ciasto. Wsypujemy bułkę tartą do sitka i oprószamy nią delikatnie ciasto (owoce nie opadną na dno).
- Opłukać maliny, delikatnie je osuszyć i równomiernie rozłożyć na cieście. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C i pieczemy około 50 minut. Placek oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz