środa, 14 maja 2014

Puszysty sernik z masą krówkową i ajerkoniakową

Ciasto na spód sernika:
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła
2 żółtka
1,5 szkl. mąki 

łyżka gęstej śmietany
1łyżeczka proszku do pieczenia
lub bez pracy
czekoladowe lub maślane

Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę rozłożyć cienko, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 190 stopniach.
Na podpieczone ciasto lub herbatniki wykładamy całą puszkę kajmaku – krówka 510g SM Gostyń

Masa:
1,5 kg sera białego  (mój był Hej lub President albo inny)
8 żółtek i 2 całe jajka do sera, 8 białek ubijamy
1 ½ szkl.cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
cały bydyń (na ½ l mleka) wsypać do masy
15 dag masła
1 szkl. kwaśnej śmietany 18%

Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy pozostałe składniki mąkę, budyń  i ser, śmietanę. Wszystko mieszamy i ucieramy mikserem, łapki do ubijania. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie mieszamy tym razem drewnianą łyżką z masą i wykładamy na ciasto z kajmakiem (już nie mikserem i przed włożeniem piany musimy masę z miski od miksera jeśli w takiej ucieraliśmy przełożyć do większej i dopiero dodać pianę, ponieważ w misce mikserowej cała masa się nie mieści). Blaszka wyłożona papierem do pieczenia wym. 20cmx35cm (blaszkę mierzyłam na spodzie, a na górze 25x40cm). Pieczemy 20 minut w 210 stopniach (jak zaczyna brązowieć przykryć papierem do pieczenia), po tym czasie otwieramy piekarnik i oddzielamy wąskim nożem z czubkiem  brzegi od blachy. Delikatnie, sernik nie będzie pękał. Wsuwamy i dalej pieczemy 55-60 minut w 160 stopniach, następnie wyłączamy piecyk i zostawiamy na pół godziny, nie wystawiamy, po tym czasie uchylamy piecyk i zostawiamy jeszcze tak na 15 minut. Potem sernik wyjąć do wystudzenia, na zimny  wyłożyć masę ubitą śmietaną:
½ l śmietanki słodkiej 30 – 36 %,
3 pełne, małe łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody najlepiej w metalowym garnuszku wtedy szybko wystudzimy wstawiając do zimnej wody.
1/3 szkl. ajerkoniaku (adwokat)
1 łyżka cukru pudru

Śmietanę z lodówki najlepiej ubijać w wysokim wąskim naczyniu tylko nie aluminiowe, na największych obrotach, pilnować żeby nie zrobić masła, jak zaczną się odznaczać kręgi w masie zmniejszyć obroty do 2, do ubitej śmietany dodać cukier puder i cienkim strumieniem wlać zimną, ale jeszcze płynną żelatynę, a następnie cienkim strumieniem wlewać adwokat. Masę przełożyć na sernik posypać pokruszonymi herbatnikami lub czekoladą, polać polewą, dowolnie i wstawić na kilka godzin do lodówki. 

Brak komentarzy: