Składniki na mniejszą blaszkę
- 2 duże paczki herbatników maślanych (ok. 500 g),
- 2 budynie na 3/4 l + 5 łyżek cukru
- 5 szkl. mleka
- 200 g miękkiego masła
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru do śmietany
Przygotowanie
4 szkl. mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku (1 szklanka) rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Do wystudzonego, zimnego budyniu dodajemy utarte miękkie masło i dokładnie łączymy składniki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy dno herbatnikami. Wylewamy część budyniu i rozsmarowujemy równomiernie. Kolejną warstwę herbatników kładziemy na masie budyniowej. Układamy warstwy herbatników przekładając budyniem. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i wychłodzoną żelatynę. Wykładamy na górę ciasta. Posypujemy startą czekoladą lub płatkami migdałowymi, ewentualnie układamy owoce i polewamy rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladą jak na fotografii. Całość wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Foremka 26x20 cm.
5 warstw herbatników, 4 warstwy budyniu i bita śmietana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz