poniedziałek, 26 maja 2014

Ciasto na herbatnikach pod śmietankową chmurką

Składniki na mniejszą blaszkę
  • 2 duże paczki herbatników maślanych (ok. 500 g), 
  • 2 budynie na 3/4 l + 5 łyżek cukru
  • 5  szkl. mleka
  • 200 g miękkiego masła
  •  500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru do śmietany
Przygotowanie

4  szkl. mleka zagotować z cukrem.  W pozostałym mleku (1 szklanka) rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Do wystudzonego, zimnego budyniu dodajemy utarte miękkie masło i dokładnie łączymy składniki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy dno herbatnikami. Wylewamy część budyniu i rozsmarowujemy równomiernie. Kolejną warstwę herbatników kładziemy na masie budyniowej. Układamy warstwy herbatników przekładając budyniem. Śmietanę  ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i wychłodzoną żelatynę. Wykładamy na górę ciasta. Posypujemy startą czekoladą lub płatkami migdałowymi, ewentualnie układamy owoce i polewamy rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladą jak na fotografii. Całość wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Foremka  26x20 cm.
Warstwy
5 warstw herbatników, 4 warstwy budyniu i bita śmietana







Brak komentarzy: