Spód
2 op. herbatników (mogą być czekoladowe) i wyłożyć nimi okrągłą foremkę o średnicy około 26 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Nadzienie
1 kg sera śmietankowego o temperaturze pokojowej (w wiadereczku Hej, President lub inny)
1 ¼ szklanki cukru
¼ szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii lub 1 duży cukier waniliowy ½ szklanki kwaśnej śmietany 30%
Polewa
1 ½ szklanki kwaśnej śmietany kremówki 30%
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
Przygotowanie nadzienia
Ustawić temperaturę piekarnika do 220°C. Rozetrzeć serek mikserem. Cały czas ucierając, stopniowo dodać cukier. Wmieszać mąkę. Po kolei dodać jajka, za każdym razem dobrze miksując. Wmieszać ekstrakt wanilii i śmietanę. Podczas ucierania regularnie zgarniać masę ze ścianek miski. Wyłożyć masę na spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut w temp. 220°C, potem obniżyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze 35 minut.
Przygotowanie polewy
Wymieszać składniki trzepaczką na gładką masę, wyłożyć na gorący sernik i delikatnie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na 30 minut. Obkroić nożem wokół boków formy i odstawić sernik, by ostygł do temperatury pokojowej. Chłodzić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem zdjąć brzegi tortownicy i pokroić sernik na porcje gorącym, suchym nożem. Rozłożyć na talerzyki, udekorować owocami i podawać.
Sernik ten znalazłam w programie kuchnia.tv i polecam jest naprawdę pyszny i niewiele przy nim pracy.
2 op. herbatników (mogą być czekoladowe) i wyłożyć nimi okrągłą foremkę o średnicy około 26 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Nadzienie
1 kg sera śmietankowego o temperaturze pokojowej (w wiadereczku Hej, President lub inny)
1 ¼ szklanki cukru
¼ szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii lub 1 duży cukier waniliowy ½ szklanki kwaśnej śmietany 30%
Polewa
1 ½ szklanki kwaśnej śmietany kremówki 30%
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
Przygotowanie nadzienia
Ustawić temperaturę piekarnika do 220°C. Rozetrzeć serek mikserem. Cały czas ucierając, stopniowo dodać cukier. Wmieszać mąkę. Po kolei dodać jajka, za każdym razem dobrze miksując. Wmieszać ekstrakt wanilii i śmietanę. Podczas ucierania regularnie zgarniać masę ze ścianek miski. Wyłożyć masę na spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut w temp. 220°C, potem obniżyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze 35 minut.
Przygotowanie polewy
Wymieszać składniki trzepaczką na gładką masę, wyłożyć na gorący sernik i delikatnie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na 30 minut. Obkroić nożem wokół boków formy i odstawić sernik, by ostygł do temperatury pokojowej. Chłodzić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem zdjąć brzegi tortownicy i pokroić sernik na porcje gorącym, suchym nożem. Rozłożyć na talerzyki, udekorować owocami i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz