Składniki:
4 szkl. mąki
1 margaryna
1 szkl. cukru
1 słoik jabłek 1,5 l
1 cukier waniliowy
1 jajko
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę posiekać nożem na stolnicy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Na dobrze "wysiekane" ciasto wbić jajko, a następnie polewać olejem i wyrabiać ciasto tak, aby powstała jednolita, dość twarda masa. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.Pierwszą część kładziemy na blachę. Blachę posypać kaszą manną lub bułką tartą, żeby ciasto nie robiło się mokre. Wyłożyć jabłka. Na wyłożone jabłka położyć drugą część ciasta. (Ciasto rozwałkowujemy, zakręcamy na wałek, bo jest dość kruche i może nam się porwać.) Blaszka ok. 22x30cm. Wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut. Na upieczone, ciepłe ciasto wylewamy lukier i rozsmarowujemy.
Lukier
1 szkl. cukru pudru rozprowadzamy w 2-3 łyżkach gorącej (wrzącej) wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz