poniedziałek, 12 maja 2014

Ciasto imieninowe

Ciasto na wuzetki
Składniki na blaszkę o wym. 24x40 cm.
1 ½ szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
30 dag margaryny
1 ½ szkl. cukru
6 jaj
3-4 łyżki kakao
3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, kakao i sodę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 170-180o piekarnika i piec 40 min. Ciasto wystudzić i przekroić na trzy cienkie placki. (powinno się udać jeśli ciasto będzie dobrze wystudzone).
I Warstwa
Ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na ciasto tężejąca galaretka, a na galaretkę masa serowa
II Warstwa
Na masę serową ciasto (nasączyć 1 szkl.kawy z cukrem waniliowym i 3-4 łyżkami rumu. Na nasączone ciasto znów tężejąca galaretka i bita śmietana. Na masę śmietanową ostatnia część ciasta i polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Masa serowa
0,5 kg serka np. ulubiony
kostka miękkiego masła lub margaryny
6 łyżek cukru pudru
Masło dobrze utrzeć z cukrem, a potem dodawać serek. Masę wyłożyć na ciasto. Jeśli zbyt rzadka dodać żelatyny (2 łyżeczki rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody, wystudzić i wymieszać z masą serową.
Bita śmietana
½ l śmietanki słodkiej 30% ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder
3łyżki cukru pudru
2 łyżeczki rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody, wystudzić i wymieszać z masą. Masę wyłożyć na ciasto.
Ciasto włożyć na 3-4 godz. do lodówki.
Uwaga 2 galaretki  z czarnej porzeczki rozpuścić  w 3 szkl.wody i podzielić na pół, wystudzić.

Brak komentarzy: