sobota, 5 kwietnia 2014

Boeuf Strogonow

Składniki:
  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 1 duża cebula
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 400 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g ogórków kiszonych
  • sól do smaku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • ostra papryka do smaku
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwa razy aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej porcji mięsa na patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać gorący bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu, aż będzie prawie miękkie (mnie zajęło to godzinę). W razie potrzeby dolewać gorącego bulionu lub wody. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i chwilę razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z miękkim mięsem, przyprawić i poddusić.
Podawać z pieczywem, makaronem lub kaszą.
Smacznego !

Brak komentarzy: