Składniki:
Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwa razy aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej porcji mięsa na patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać gorący bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu, aż będzie prawie miękkie (mnie zajęło to godzinę). W razie potrzeby dolewać gorącego bulionu lub wody. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i chwilę razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z miękkim mięsem, przyprawić i poddusić.
Podawać z pieczywem, makaronem lub kaszą.
Smacznego !
- 1 kg wołowiny bez kości
- 1 duża cebula
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- 400 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 250 g ogórków kiszonych
- sól do smaku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- ostra papryka do smaku
Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwa razy aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej porcji mięsa na patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać gorący bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu, aż będzie prawie miękkie (mnie zajęło to godzinę). W razie potrzeby dolewać gorącego bulionu lub wody. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i chwilę razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z miękkim mięsem, przyprawić i poddusić.
Podawać z pieczywem, makaronem lub kaszą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz