środa, 2 kwietnia 2014

Chleb na piwie

Oto przepis na doskonały i zarazem szybki chlebek :):)

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 3/4 szkl. (otręby, płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, żurawina)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 l wody + 1/2 szkl. ciepłej wody do rozmieszania drożdży
  • 1 szkl. piwa (można je zastąpić białym barszczem lub żurem)
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkl. ciepłej wody. Wszystkie suche składniki wsypujemy 
do miski, następnie wlewamy drożdże, piwo i stopniowo mieszając łyżką dolewamy wodę. Zostawiamy ciasto na 1/2 h, aby wyrosło. Po tym czasie należy przemieszać ciasto i rozłożyć
 do dwóch krótkich, ale szerokich foremek. Wkładamy chlebek do piekarnika na 10 min.
 w temperaturze 80 st., a po tym czasie podnosimy ją na 200 st. i pieczemy 1h.
Smacznego!


Brak komentarzy: