Oto przepis na doskonały i zarazem szybki chlebek :)
- 1 kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 3/4 szkl. (otręby, płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, żurawina)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 1/2 l wody + 1/2 szkl. ciepłej wody do rozmieszania drożdży
- 1 szkl. piwa (można je zastąpić białym barszczem lub żurem)
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkl. ciepłej wody. Wszystkie suche składniki wsypujemy
do miski, następnie wlewamy drożdże, piwo i stopniowo mieszając łyżką dolewamy wodę. Zostawiamy ciasto na 1/2 h, aby wyrosło. Po tym czasie należy przemieszać ciasto i rozłożyć
do dwóch krótkich, ale szerokich foremek. Wkładamy chlebek do piekarnika na 10 min.
w temperaturze 80 st., a po tym czasie podnosimy ją na 200 st. i pieczemy 1h.
Smacznego!
do miski, następnie wlewamy drożdże, piwo i stopniowo mieszając łyżką dolewamy wodę. Zostawiamy ciasto na 1/2 h, aby wyrosło. Po tym czasie należy przemieszać ciasto i rozłożyć
do dwóch krótkich, ale szerokich foremek. Wkładamy chlebek do piekarnika na 10 min.
w temperaturze 80 st., a po tym czasie podnosimy ją na 200 st. i pieczemy 1h.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz