czwartek, 3 kwietnia 2014

Pyszne pączki!

Polecam Wam sprawdzony przepis na pączki cioci Ani, są naprawdę REWELACYJNE!

Oto przepis:
  • 1-1,5 kg smalcu do smażenia
  • 1 kg mąki
  • 22 dag cukru
  • 22 dag masła
  • 8 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • 2 szkl. ciepłego mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • spirytus- 2-3 łyżki
Drożdże rozpuszczamy w 1 szkl. mleka z dwoma łyżkami cukru. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, wlewamy masło, śmietanę, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Na koniec po troszku wlewamy spirytus. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki i zostawiamy na ok. 1h do wyrośnięcia. Formować pączki i nadziewać konfiturą. Ja wybrałam różaną i malinową. Uformowane pączki zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy w głębokim tłuszczu ok. 1,5 minuty z każdej strony. Ważne, aby nie był zbyt duży ogień pod garnkiem w czasie smażenia, gdyż opieką nam się wtedy na wierzchu, a w środku będą surowe. To nie jest takie trudne. Spróbujcie.
Życzę smacznego!






Brak komentarzy: