Polecam Wam sprawdzony przepis na pączki cioci Ani, są naprawdę REWELACYJNE!
Oto przepis:
- 1-1,5 kg smalcu do smażenia
- 1 kg mąki
- 22 dag cukru
- 22 dag masła
- 8 żółtek
- 10 dag drożdży
- 2 szkl. ciepłego mleka
- 2 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- spirytus- 2-3 łyżki
Drożdże rozpuszczamy w 1 szkl. mleka z dwoma łyżkami cukru. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, wlewamy masło, śmietanę, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Na koniec po troszku wlewamy spirytus. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki i zostawiamy na ok. 1h do wyrośnięcia. Formować pączki i nadziewać konfiturą. Ja wybrałam różaną i malinową. Uformowane pączki zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy w głębokim tłuszczu ok. 1,5 minuty z każdej strony. Ważne, aby nie był zbyt duży ogień pod garnkiem w czasie smażenia, gdyż opieką nam się wtedy na wierzchu, a w środku będą surowe. To nie jest takie trudne. Spróbujcie.
Życzę smacznego!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz