piątek, 4 kwietnia 2014

Mazurek " ŻMUR"

Składniki na ciasto:
  • 20 dag masła lub " Palmy" (ja daję masło)
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 4 całe jajka
  • otarta skórka z cytryny
Składniki na polewę:
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 5 dag kakao
  • 1/2 laski wanilii ( ja wsypuję cukier waniliowy)
  • 5 dag masła
  • kilkanaście orzechów
Wykonanie ciasta:
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier, ciągle ubijając wlać żółtka. Ubijać dalej. Wsypać mąkę i wymieszać łyżką. Dodać stopiony, wychłodzony tłuszcz. Wymieszać. Wylać na blachę i upiec na jasnozłoty kolor. Ciasto wystudzić.

Wykonanie polewy:
Cukier, mleko, wanilię zagotować w rondelku, następnie mieszając-

gotować jeszcze 5-9 minut. Dodać kakao i masło. Odstawić z ognia i ucierać. Gdy masa zacznie gęstnieć wylewać pomadę po troszku na upieczony i wystudzony placek. Posypać posiekanymi orzechami.

Smacznego :)

Brak komentarzy: