Składniki na ciasto:
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier, ciągle ubijając wlać żółtka. Ubijać dalej. Wsypać mąkę i wymieszać łyżką. Dodać stopiony, wychłodzony tłuszcz. Wymieszać. Wylać na blachę i upiec na jasnozłoty kolor. Ciasto wystudzić.
Wykonanie polewy:
Cukier, mleko, wanilię zagotować w rondelku, następnie mieszając-
gotować jeszcze 5-9 minut. Dodać kakao i masło. Odstawić z ognia i ucierać. Gdy masa zacznie gęstnieć wylewać pomadę po troszku na upieczony i wystudzony placek. Posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego :)
- 20 dag masła lub " Palmy" (ja daję masło)
- 20 dag cukru
- 20 dag mąki
- 4 całe jajka
- otarta skórka z cytryny
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 5 dag kakao
- 1/2 laski wanilii ( ja wsypuję cukier waniliowy)
- 5 dag masła
- kilkanaście orzechów
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier, ciągle ubijając wlać żółtka. Ubijać dalej. Wsypać mąkę i wymieszać łyżką. Dodać stopiony, wychłodzony tłuszcz. Wymieszać. Wylać na blachę i upiec na jasnozłoty kolor. Ciasto wystudzić.
Wykonanie polewy:
Cukier, mleko, wanilię zagotować w rondelku, następnie mieszając-
gotować jeszcze 5-9 minut. Dodać kakao i masło. Odstawić z ognia i ucierać. Gdy masa zacznie gęstnieć wylewać pomadę po troszku na upieczony i wystudzony placek. Posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz