Składniki :
1,5 kg rajskich jabłuszek
2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
sok i miąższ z pomarańczy
cukier waniliowy lub wanilia prawdziwa
cynamon
goździki
szczypta imbiru
sok z 1 cytryny
sok i miąższ z pomarańczy
cukier waniliowy lub wanilia prawdziwa
cynamon
goździki
szczypta imbiru
Wykonanie:
Jabłuszka myjemy, kroimy na pół, wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na jeden dzień. Drugiego dnia dodajemy wszystkie przyprawy, sok z cytryny i pomarańczy. Na koniec dodajemy wodę ze spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy naszą nalewkę, filtrujemy najlepiej przez gazę i wlewamy do butelek. Nalewka powinna odstać w butelkach ok. 4 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz