poniedziałek, 19 stycznia 2015

Bruschetta z pomidorami

Składniki:
  • 1 bagietka pokrojona na skos w kromki
  • 3 pomidory
  • oliwa z oliwek lub aromatyzowany olej
  • dwa ząbki czosnku
  • kilka lisków świeżej bazylii
  • pieprz i sól z młynka
  • ser do posypania

Sposób przygotowania:
Kromki bagietki ułóż na blasze, skrop odrobiną oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Wyjmij grzanki, gdy będą miały złocisty kolor.
Pomidory sparz w gorącej wodzie. Zdejmij skórkę, pokrój pomidory na cztery części. Usuń nasiona, a miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do miseczki, skrop oliwą, dodaj drobno posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem.
Pomidory nakładaj na jeszcze ciepłe grzanki lub zapiekaj. Udekoruj bazylią. Opcjonalnie można posypać bruschettę żółtym serem
.

Brak komentarzy: