Składniki:
- 1 bagietka pokrojona na skos w
kromki
- 3 pomidory
- oliwa z oliwek lub aromatyzowany olej
- dwa ząbki czosnku
- kilka lisków świeżej bazylii
- pieprz i sól z młynka
- ser do posypania
Sposób
przygotowania:
Kromki bagietki ułóż na blasze, skrop odrobiną oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Wyjmij grzanki, gdy będą miały złocisty kolor.
Pomidory sparz w gorącej wodzie. Zdejmij skórkę, pokrój pomidory na cztery części. Usuń nasiona, a miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do miseczki, skrop oliwą, dodaj drobno posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem.
Pomidory nakładaj na jeszcze ciepłe grzanki lub zapiekaj. Udekoruj bazylią. Opcjonalnie można posypać bruschettę żółtym serem.
Kromki bagietki ułóż na blasze, skrop odrobiną oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Wyjmij grzanki, gdy będą miały złocisty kolor.
Pomidory sparz w gorącej wodzie. Zdejmij skórkę, pokrój pomidory na cztery części. Usuń nasiona, a miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do miseczki, skrop oliwą, dodaj drobno posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem.
Pomidory nakładaj na jeszcze ciepłe grzanki lub zapiekaj. Udekoruj bazylią. Opcjonalnie można posypać bruschettę żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz