sobota, 14 marca 2015

Babka z mandarynką

Składniki:
7 białek
160 g cukru
160 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki kukurydzianej
100 g roztopionego masła
kilka kropel aromatu pomarańczowego
5 mandarynek

Wykonanie:
Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy aż się on rozpuści. Mąkę pszenna i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia przesiewamy i małymi porcjami dodajemy do ubitych białek delikatnie mieszając. Do otrzymanej masy wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło oraz aromat pomarańczowy i delikatnie mieszamy. Połowę ciasta wykładamy do wysmarowanej i oprószonej bułka tartą keksówki o wymiarach 30x10. Na wierzchu na całej długości blaszki układamy obrane mandarynki i przykrywamy je resztą ciasta.
Pieczemy ok. 35 minut w temp. 160 st. z termoobiegiem.

Brak komentarzy: