czwartek, 5 marca 2015

Ciasto z Michałkami

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń czekoladowy

Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, a na koniec mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i budyniem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 st.

Krem:

  • 500 ml śmietany 36% lub 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 serki mascarpone
  • 15 dag (ok.12 sztuk) cukierków michałków

Wykonanie:
Śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie dokładamy serki i do otrzymanej masy dodajemy posiekane cukierki.
Ciasto przekrawamy i przekładamy kremem. Polewamy je czekoladową polewą i posypujemy dwoma startymi cukierkami.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

uwielbiam to ciasto,robie je po raz kolejny i zawsze szybko znika z talerza.