środa, 25 lutego 2015

Ciasto ‘ala Royal

Składniki na spód ciasta:
  •        Paczka sucharków około 300g
  •         500g nutelli
  •        1 op. płatków migdałowych
  •        Kieliszek rumu (niekoniecznie)
Wykonanie:
Suchary zwałkować wałkiem (rozkruszyć) przełożyć do miski, dodać nutellę i migdały. Wymieszać, skleić składniki najlepiej ręką  i wyłożyć na zwykłą prostokątną blaszkę 38x40cm wyłożoną papierem, uformować spód ciasta.

Masa:
  • 2 śmietany 30% słodkie – 660-700ml
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 serek homogenizowany 150g lub mascarpone
  • 5-6 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 2/3 szkl. wody
Wykonanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i żelatynę. Następnie powoli dodajemy serek. Masę można podzielić na pół i do jednej części dodać  kakao rozpuszczone w niewielkiej ilości wody lub nutellę. Masy wyłożyć na chrupkie ciasto. Na masie ułożyć wydrylowane wiśnie namoczone wcześniej w rumie. Całość zalać wiśniową galaretką. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Można dodać inne owoce i galaretkę o smaku użytych owoców.


Brak komentarzy: