23 szt
herbatników
21 szt podłużnych biszkoptów (około 20 dag)
21 szt podłużnych biszkoptów (około 20 dag)
Krem budyniowy:
2 budynie bez cukru na ½ l
0,5 litra mleka
6 łyżek cukru
1 kostka masła
Z budyniu, cukru i mleka ugotować budyń, ostudzić
Masło utrzeć, dodawać porcjami zimny budyń.
2 budynie bez cukru na ½ l
0,5 litra mleka
6 łyżek cukru
1 kostka masła
Z budyniu, cukru i mleka ugotować budyń, ostudzić
Masło utrzeć, dodawać porcjami zimny budyń.
Mus truskawkowy:
450 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki wody
450 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki wody
Galaretki
rozpuścić w gorącej wodzie, truskawki zmiksować.
Wszystko razem wymieszać i odstawić do lekkiego zgęstnienia
Wszystko razem wymieszać i odstawić do lekkiego zgęstnienia
Masa śmietankowo-jogurtowa:
330 ml śmietany kremówki 30%
400 ml gęstego jogurtu (np. grecki)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody, dobrze rozmieszać odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, a jogurt wymieszać z cukrem pudrem.
Całość ze sobą połączyć wlewając żelatynę.
330 ml śmietany kremówki 30%
400 ml gęstego jogurtu (np. grecki)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody, dobrze rozmieszać odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, a jogurt wymieszać z cukrem pudrem.
Całość ze sobą połączyć wlewając żelatynę.
Wykonanie:
Formę o wym.25 X 36 cm wyłożyć papierem pergaminowym i ułożyć herbatniki.
Na herbatniki wyłożyć masę budyniową
Na masie budyniowej ułożyć obok siebie(zostawiając około 2 mm luzu) biszkopty, po czym wlać gęstniejący mus truskawkowy.
Gdy mus stężeje wlać na górę masę śmietankowo-jogurtową.
Formę o wym.25 X 36 cm wyłożyć papierem pergaminowym i ułożyć herbatniki.
Na herbatniki wyłożyć masę budyniową
Na masie budyniowej ułożyć obok siebie(zostawiając około 2 mm luzu) biszkopty, po czym wlać gęstniejący mus truskawkowy.
Gdy mus stężeje wlać na górę masę śmietankowo-jogurtową.
Całość można ozdobić dodatkową porcją musu:
20 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, truskawki zmiksować.
Wszystko razem połączyć, odstawić do lekkiego zgęstnienia, po czym ozdobić górę ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz